top of page
Поиск

«І лягала до ніг його слава, і над світом лунав його спів»

(До 70-річчя з дня народження НАЗАРІЯ ЯРЕМЧУКА)

Напередодні у вищому професійному училищі № 92 пройшов вечір спогадів, присвячений 70 –й річниці з дня народження лауреата Державної премії України імені Т.Г. Шевченка, народного артиста України, українського соловейка – Назарія Назаровича Яремчука.


Кожне покоління людей має своїх героїв, своїх кумирів, своїх улюбленців, але не всі вони стають легендами і навіки залишаються в пам’яті народній. Назарій Яремчук відноситься саме до тих митців, що стали легендами і пережили свій час.


Прожив Яремчук до прикрого мало, але встиг завоювати всенародну любов і пошану не лише на Батьківщині , але і далеко за її межами.

Завдяки йому світ облетіли наші українські пісні – «“Червона рута”, “Водограй”, “Смерекова хата”, “Стожари”, “Гай, зелений гай”, “Родина”, “Я піду в далекі гори”, “Пісня буде поміж нас”, “Писанка”, “Гей ви, козаченьки”, “Я ще не все тобі сказав” і багато інших.


“Він так співав, що мав у горлі мозолі. Він так співав, що крилами йому став голос”, – написав поет Андрій Демиденко.


Назарій Яремчук крім визначного мистецького таланту займав ще й високу громадянську позицію. Він був там, де потребувалася його присутність і підтримка: неодноразово співав у різних військових частинах, які несли тяжку службу в Афганістані; виступав перед ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС; гастролював на всіх континентах, несучи в маси мелодійну українську пісню.


Своє життєве кредо він висловив в одному зі своїх останніх інтерв’ю: “Кожний з нас повинен постійно бути в польоті – крізь долю, над суєтою. І при цьому, однак, не відриватися від землі. Пам’ятати священні речі – навіщо живеш, звідки ти родом, до чого прагнеш, що скажеш людям, з якого колодязя п’єш живу воду. Я вийшов з того віку, коли звертаєш увагу на дрібниці – автографи, популярність. Мене турбує інше: що буде з нашим пісенним садом завтра?”


За своє коротке життя він підтримав і благословив на нелегку пісенну стежину цілу плеяду молодих українських виконавців . Його справу подовжують його діти: сини - народні артисти України Богдан та Назарій –молодший і донька Марічка, учасниця Євробачення 2014 року. Саме завдяки їм продовжують жити і лунати пісні Назарія Яремчука.

Учнівська молодь другого та третього курсів ВПУ № 92 із зацікавленням познайомилася з творчістю Назарія Яремчука та прослухала найвідоміші пісні в його виконанні.


14 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page