top of page
Поиск

Цілюща сила народної пісні


В сучасному світі музика постійно лунає навколо нас: з мобільних телефонів, з проїжджаючих автомобілів, в супермаркетах, і це стало для нас звичайною буденністю, ми навіть не замислюємося над тим, як з’явилася пісня та переросла у різноманітні музичні напрямки.

Музика – це мистецтво, засобом якого є звук і тиша. Напевно, будь-яка людина в своєму житті хоч раз чула дзвін струмочка в лісі. Чи не нагадує він вам мелодійну музику? А шум весняного дощу по даху – хіба це не схоже на мелодію? Саме тоді, коли людина почала навколо себе помічати подібні деталі, вона усвідомила, що її всюди оточує музика. Це мистецтво звуків, що створює разом унікальну гармонію. І людина стала вчитися у природи. Однак для того, щоб створити гармонійну мелодію, недостатньо було простого розуміння того, що музика – це мистецтво. Чогось не вистачало, і люди стали експериментувати, шукати способи передачі звуків, самовиражатися.

І з часом людина навчилася через пісню висловлювати свої емоції. Пісня, таким чином, була першою музикою, створеною самою людиною. Їй захотілося вперше за допомогою мелодії розповісти про кохання. Перші пісні були складені саме про почуття. Потім, коли прийшло горе, людина задумала виконати пісню і про нього, висловити і показати в ній свої емоції. Так виникли панахиди, церковні піснеспіви.Для підтримки ритму з часу розвитку танцю з`явилася сповнена тілом самої людини музика – клацання пальцями, хлопки в долоні, удари в бубон або в барабан. Саме барабан і бубон – перші музичні інструменти. За їх допомогою людина навчилася виробляти звук. Ці інструменти є настільки стародавніми, що їх появу важко відстежити.

Про практику народної співанки, що існувала в найдавніші часи на теренахУкраїни, можна судити зі старовинних обрядових пісень. Багато з них є відбитком цільного світогляду часів первісної людини, що розкриває ставлення народу до природи та її явищ. Першотворці народних пісень, як правило, невідомі, або взагалі не можуть бути визначені через колективне авторство.Суттєва риса більшості традиційних жанрів – безпосередній зв'язок народної пісні з побутом і трудовою діяльністю.Наприклад, пісні трудові, які супроводжують різні види праці – бурлацькі, жнивні, молотильні.Обрядові, які супроводжують землеробські і сімейні обряди та свята,– колядки, масляні, веснянки, купальські, весільні, поховальні, ігрові, календарні та інші. Народна пісня існує в безлічі місцевих варіантів, поступово видозмінюючись.

Сектор літератури з мистецтва Сєвєродонецької міської публічної бібліотеки пропонує зануритися у магію народної пісні та перенестися у часі на багато сторічь назад, щоб через пісню пропустити через себе емоції наших пращурів та їхрадість кохання чи сум втрати, перемогу у війні чи поразку, щоб відчути себе дитиною, слухаючи колискові, або помолитися вголос за щедрий врожай.Для тих, хто володіє мистецтвом грати на музичних інструментах, ми пропонуємо видання «Українські народні мелодії для фортепіано в обробці Богдана Шиптура».

А для маленьких слухачів маємо «Збірник народних колискових пісень», основною метою якого є дати дітям уявлення про світ, в якому живуть вони та їх ровесники; та «Пісня наша дзвенить», яка покликана сприяти розвитку образного мислення і творчих здібностей у дітей.

У кожному зі збірників понад 20 творів, що прищеплять любов до народної пісні, української мови та нашої багатющої спадщини.

Україна – дуже співуча земля. Пісні нашого народу торкаються серця кожного, знаходять те спільне, що допомагає нам бачити одне одного очима співчутливої щирої людини. Кожна з пісень – унікальний орнамент на килимі, що унаочнює красу та цінність культури всіх етносів нашої країни. Співайте і ви! Хай пісня стане вашим другом, супроводжує у починаннях, допомагає перемагати, йти вперед, додає впевненості, і хай саме пісня стане у вашому житті ключиком до успіху.


263 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page