top of page
Поиск

Христина Алчевська – світоч просвіти на Луганщині


16 квітня виповнюється 180 років від дня народження Христини Данилівни Алчевської (16.04.1841-15.08.1920)– прогресивного педагога-просвітителя, організатора і керівника першої в Україні безплатної жіночої недільної школи. Вона – одна з найяскравіших представниць української інтелігенції середини XIX-початку XX ст., діяльність якої мала вагоме значення для становлення та розвитку вітчизняної педагогічної науки та освіти.

Науковці неоднозначно оцінювали значущість доробку Х. Алчевської: деякі вважали її школу прогресивною; інші жорстко критикували; деякі просто ігнорували. Х. Алчевська висвітлила своє бачення школи, визначила мету й джерела її діяльності, виокремила певні вимоги до роботи такого закладу та забезпечення його педагогічними кадрами. У роботі Харківської недільної школи запроваджувалися та популяризувалися нові педагогічні методи та форми організації навчально-виховної діяльності: бесіди, пояснювальні читання, звуковий аналітико-синтетичний метод навчання грамоти.

Публічна бібліотека пропонує ознайомитися з інформаційно-бібліографічною довідкою до 180-ї річниці від дня народження українськоїпросвітниці Христини Алчевської.



13 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page