top of page
Поиск

Рукотворне диво – писанка!

Ось і прийшла весна до нас, а з нею найулюбленіше весняне свято усіх християн, яке символізує пробудження природи, життя і надії – Великдень або свята Пасха – день Воскресіння Ісуса Христа.

На фольклорних посиденьках слухачі жіночого клубу «ДА-МЫ!» продовжили вивчати народні традиції, пов’язані з цим святом.

Завдяки інформації бібліотекарів, перегляду цікавих зразків писанок і крашанок дізналися, що звичай розфарбовувати яйця прийшов до нас з сивої давнини, від прадавніх вірувань нашого народу. Відкрили для себе нові свідчення, що в Х-ХІІст. перші писанки були глиняними з рослинними знаками й маленькою кулькою-камінчиком усередині «душею у житті».

У 2013 році під час розкопок на вулиці Шевській у Львові, виявлено найдревнішу справжню 500-літню писанку на гусячому яйці. Пізніше писанки виготовляли на яйцях лелек, бо вірили, що лелеки приносять в дім радість, то й писанка на такому яйці буде оберігати оселю від злих духів.

Сьогодні мало хто вміє читати писанки і ми навіть не здогадуємося, як багато може розповісти той чи інший малюнок. Це чарівні магічні знаки, малюнки-молитви, подяки і прохання, шедеври мініатюрного живопису, в яких народ виявив свій мистецький геній і художнє осмислення навколишнього світу.

Під супровід пісні «Писанки – чудові», з переглядом відеоматеріалу, слухачі познайомилися з орнаментикою писанок різних регіонів України. Пройшлися залами єдиного в світі музею «Писанка» міста Коломия Івано-Франківської області, в якому на сьогодні колекція писанок налічує понад 11 тисяч.

Про українську писанку сьогодні знають в усьому світі. Найбільша писанка знаходиться у Канаді в місті Вегревілі. Це 20-метровий пам’ятник, що розміром дорівнює триповерховому будинку. Пам’ятник писанці встановлено не тільки в Канаді, а і в Аргентині, Румунії, на острові Хортиця у Запоріжжі, місті Вижниця Чернівецької області, а також в селах Братківці та Доброгостів на Львівщині.

Українські писанки можна побачити також в Лондонському королівському музеї, в музеях Праги і Кракова.

Писанка – це неповторне багатство, яке треба берегти, як безцінний скарб, пишатися ним перед усім світом.

Насолодившись красою писанок і крашанок, слухачі перейшли до другого не менш цікавого питання. Напередодні свят кожна господиня мріє якнайкраще прикрасити святковий стіл і почастувати гостей. То ж до уваги слухачів ми запропонували теоретичні й практичні поради з мистецтва фігурного нарізання овочів та фруктів – КАРВІНГУ, яке зародилося дві тисячі років тому в Таїланді, а з ХХ століття стало відоме в багатьох європейських країнах.

Ми щиро вітаємо всіх зі святом світлого Воскресіння! Бажаємо здоров’я, злагоди, світлої і чистої душі.


21 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page