top of page
Поиск

Особливі потреби особливих людей


Щороку 3 грудня разом з усім світом Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. На долю цих людей випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя. Насправді, цей день не є святом, він покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, до захисту їхніх прав, гідності та благополуччя.

Інвалідність – це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними членами суспільства, соціально активними і життєрадісними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових людей. А для цього потрібна ще й грамотна та своєчасна реабілітація.

Тим, хто займається вихованням дітей з інвалідністю Сєвєродонецька міська публічна бібліотека пропонує серію нових книг під назвою «Інклюзивне навчання»:

«Гіперактивна дитина» ( Сухіна І.В.);

«Дитина з церебральним паралічем» (Чеботарьова О.В.);

«Дитина з розладами аутичного спектра» (Душка А. Л.);

«Дитина з синдромом Дауна» (Чеботарьова О. В.);

«Дитина з порушенням інтелектуального розвитку» (Трикоз С.В., Блеч Г.О.)

Симптоми даних захворювань, як поводитися з такими дітьми, сучасні методики навчання та виховання за допомогою яких діти якнайбільше адаптуються до звичайного життя, – все це та багато іншої актуальної інформації в даних книгах.

Батькам, корекційним педагогам, психологам, логопедам призначені такі видання:

«Розвиток мовлення дітей з аутизмом» (Базима Н.В.);

«Дитина з порушенням мовленнєвого розвитку» (Рібцун Ю. В.);

«Комунікативний тренінг для дошкільників, з порушенням мовлення» ( Мартиненко І. В.)

В книгах багато практичних вправ по розвитку мовлення, які повинні виконувати такі діти, надаються конкретні поради щодо успішного виконання цих завдань.

Наступні видання:

«Дитина з порушенням зору» (Костенко Т.М.);

«Дитина з порушенням слуху» (Литовченко С. В.)

- призначені багатьом родинам, які стикаються з цими проблемами. Вони також зацікавлять педагогів і вихователів інклюзивних навчальних закладів. Автори цих книг наголошують, що головне для батьків не впадати у відчай, а допомогти своїй дитині орієнтуватися в навколишньому середовищі, стати впевненішою. А що для цього потрібно зробити, підкажуть ці книги.

Сьогодні досить багато дітей з особливостями розвитку стали навчатися у звичайних школах. Тому перед батьками, педагогами постають багато питань: як організувати навчання, як допомогти дитині знайти спільну мову з однокласниками, як заохочувати, підбадьорювати дитину для оволодіння новими знаннями тощо. Про все це і багато іншого в наступних виданнях:

«Дитина з труднощами у навчанні» ( Прохоренко Л. І.);

«Діти з особливими потребами в загальноосвітньому просторі»

(Колупаева А. А. Тараненко О.М.);

«Інклюзивна практика: технологія навчання» (Колупаєва А.А.);

«Інклюзивне навчання: вибір батьків» ( Колупаєва А.А.)

Хто зацікавився цими книгами, може знайти їх в міській публічній бібліотеці за адресою: пр. Центральний, 54.

Міжнародний день людей з інвалідністю нагадує нам, що поруч живуть люди з обмеженими можливостями, які потребують особливої уваги, і яким ми повинні допомогти відчути себе рівними серед здорових співгромадян. Цим людям не потрібно щось особливе, лише елементарне – можливість жити, жити серед людей, і відчувати себе людьми, такими як і ми з вами.

17 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page