top of page
Поиск

Нескорений терором


Валеріан Підмогильний – геніальний український письменник. Народжений у бідній селянській родині, він так і не зміг закінчити освіту, але зміг більше – здобути звання неперевершеного майстра слова європейського рівня. Його вважали предтечою європейського екзистенціалізму. Та, попри велич його особистості, йому довелося стати одним з когорти українських інтелігентів, яку називають страшним словосполученням – «Розстріляне відродження».

Він максимально випередив час за своїм світоглядом, передбаченням, сміливістю вчинків. Його сміливість полягала не в лозунгах, клятвах та зізнаннях у любові до України. Він був настільки талановитим у своєму жанрі психологічно-модерністської прози, що зумів саме завдяки рівню літературного мистецтва протистояти тоталітарній системі тих часів. Він говорив мовою літературного стилю та сюжету, сутністю своїх героїв про Голодомор, вибір між патріотизмом справжнім та «ура-патріотизмом», про людяність, що вище за будь-яку ідеологію.

У свій час він був новатором всесвітнього рівня. Своєчасне визнання та увага до нього західних літературних кіл та видавництв свідчать про це.Його називають «сином Придніпров’я», «нащадком степу», «письменником-інтелектуалом», «поетом чарів ночі», який відкрив для української прози «вікно до Європи». Він і «справді був надто оригінальним явищем в українській літературі. Пройшовши чорну смугу півстолітнього ігнору та забуття, як жертва тоталітарної системи, він лише в теперішній час постає перед нами без образливих наличок і всіляких упереджень, у всій своїй повноті», – саме так казав про нього Тодось Осьмачка.

Публічна бібліотека підготувала інформаційно-бібліографічну довідку про долю та світогляд українського письменника й перекладача Валер’яна Підмогильного.


13 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page