top of page
Поиск

Навіщо децентралізація?

В квітні 2019 року наша бібліотека розпочала роботу в третьому етапі проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який виконується Асоціацією міст України в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Ми прагнемо, щоб кожен мав сучасне медичне обслуговування й якісну освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування. Отже саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність.

Для цього в Україні відбувається децентралізація – тобто, передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей - органам місцевого самоврядування. Реформа триває з 2014 року і вже має позитивні результати.

Децентралізація влади вже помітно змінює нашу країну Передача нових повноважень та фінансового ресурсу на місця дозволили підвищити спроможність громад. Вони стають сильнішими й успішнішими.

Економічний, освітній, культурний, спортивний розвиток українських міст, селищ і сіл значною мірою залежить саме від молоді – відповідальної, думаючої, патріотичної, залученої до управлінських процесів. Саме тому перший захід

в рамках третього етапу проекту ПУЛЬС було організовано для Громадської організації «Сєвєродонецька молодіжна рада». «Живими книгами» стали запрошені консультантів з Луганського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ): Євсєєва Людмила, консультант з фінансових питань та Ярова Вікторія, консультант з комунікацій.

Якщо на початку заходу на питання «Що ви знаєте про децентралізацію?» були невпевнені відповіді «Щось чула», «Дуже віддалено уявляю що це і навіщо це нашому місту» і «Десь давно читала», то по завершенню зустрічі звучали вже впевнені відповіді «Тепер все зрозуміло». І все це завдяки нашим чудовим консультантам АМУ, які були ладні пояснювати фінансові процеси у громадах на цукерках та чайних чашках.

Чудова презентація, зрозумілі пояснення та відповіді на питання та приємне спілкування і ось вже децентралізація не щось абстрактне та незрозуміле, а необхідний крок для створення сильної та успішної громади.

Тож, як написано у пам’ятці для амбасадорів з питань децентралізації «Йдемо творити дива для своєї громади»!


22 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page