top of page
Поиск

На гостини до Солохи


Відшуміло чудове новорічне свято. Ось і настав 2021 рік. Прикрашання ялинки, купівля подарунків, веселі новорічні турботи – все це вже в минулому. Навіть трішечки сумно. Але не треба сумувати, попереду наступні зимові свята. Серед яких Різдво та, звичайно ж, святки – найвеселіше і найдовше зимове свято.

За повір’ям з початком святок з того світу повертаються душі померлих, починаються веселощі нечистої сили та відьом.

І як тут не згадати безсмертний різдвяний шедевр, книгу «Ночь перед Рождеством», автор якої є Микола Васильович Гоголь. До речі, в цьому 2021 році минає 190 років з дня написання збірки «Вечера на хуторе близ Диканьки» («Ночь перед Рождеством» – одна з повістей цієї книги).

«Последний день перед рождеством прошёл, зимняя ясная ночь наступила. Глянули звёзды. Месяц величаво поднялся на небо посветить добрым людям и всему миру», – читаєш ці слова Миколи Гоголя і уявляєш засніжену Диканьку, в якій живуть незрівняна Солоха, підступний чорт, багатий козак Чуб, дяк Осип Никифорович, чаклун Пацюк, коваль Вакула, дівчина-красуня Оксана. Вередує Оксана, обіцяє стати дружиною коваля Вакули тільки тоді, як він подарує черевички, такі самі як у цариці. Але це була непроста, а різдвяна ніч. І саме в таку ніч стаються дива та здійснюються бажання. Приніс коваль дорогий подарунок, а виявилось, що не черевички, а лише коханий Вакула потрібен Оксані.

В збірці «Вечера на хуторе близ Диканьки» є не менш відома повість «Сорочинская ярмарка», дія якої розгортається на батьківщині письменника у селі Великі Сорочинці. Це весела історія про те як одружилися Грицько і Параска. Є в ній чорт з червоною свиткою, пари закоханих, яким заважають з’єднати свої долі, невірна дружина, що ховає свого коханця.

Гоголь прославив і сам ярмарок в Сорочинцях, сьогодні він став найпопулярнішою щорічною подією, що збирає безліч туристів. Адже так цікаво прогулятися в галасливій штовханині, покуштувати вареників і зустріти одного з гоголівських персонажів.

Людей здавна притягував загадковий та фантастичний світ. Саме такий світ постає в наступних творах збірки «Вечера на хуторе близ Диканьки». Автор написав їх на основі старовинних легенд, казок, переказів, народних повір’їв.

«Вечер накануне Ивана Купала» – повість сповнена таємниць та чудес. Якщо в ніч на Івана Купала знайти квітку папороті, то здійсниться найзаповітніша мрія, але ціна за здійснення мрії може бути жахливою…

«Майская ночь, или Утопленница» – містична історія про долю молодого козака Левка та його коханої дівчини Ганни. Левко виконує завдання нещасної паночки-утоплениці, яка стала русалкою, та одержує нагороду – можливість одружитися з коханою дівчиною.

Наступний твір називається «Пропавшая грамота». Це фантастична розповідь про подорож козака до потойбічних сил за вкраденою грамотою, на яку чекала сама цариця.

Повість «Страшная месть» просякнута духом містики і чогось незвіданого. В наш час її можна б було назвати книгою жахів. Моторошна історія про злодійства лихого чаклуна, який був за це покараний. Саме в цій повісті найвідоміший опис Дніпра, де є такі рядки: «Чуден Днепр при тихой погоде, когда вольно и плавно мчит сквозь леса и горы полные воды свои… Редкая птица долетит до середины Днепра…».

В основі повісті «Заколдованное место» – народні повір’ я та легенди про зачаровані, прокляті місця, в яких знаходяться скарби. Дід Максим дуже хоче віднайти скарб у такому місці. І його не лякають навіть всілякі неподобства, які роблять чорти. Нарешті скарб знайдено, та замість коштовностей там тільки непотріб та сміття.

Колядки, щедрівки, жарти, святочні веселі гадання. Настає радісний та казковий час. На екранах телевізорів традиційно йде знаменитий кінофільм «Ніч перед Різдвом». Комусь із нас в дитинстві здавалося, що все це існує насправді, і якщо визирнути в різдвяну ніч у вікно, то можна побачити в нічному, зірковому небі, як летить на мітлі Солоха, а чорт цупить гарячий місяць.

Неймовірна книга «Вечера на хуторе близ Диканьки», гоголівські персонажі – все це знайоме нам ще з дитинства. Чи не так?

А тепер перевірте себе, як ви знаєте М. В. Гоголя та його «Вечера на хуторе близ Диканьки». А запитує вас сама незрівняна Солоха – яскравий персонаж з найвідомішої повісті цього талановитого письменника, здогадалися якої?


1. Що за одяг переполохав сорочинський ярмарок?

Червона свитка

Жовтий платок

Зелені шаровари


2. Квітку цієї рослини потрібно зірвати головному герою повісті «Вечер накануне Ивана Купала»?

Мальва

Папороть

Чорнобривці


3. Назвіть ім’я найвідомішої відьми з циклу «Вечера на хуторе близ Диканьки»

Одарка

Параска

Солоха


4. Що їв Пузатий Пацюк, коли до нього прийшов коваль Вакула?

Галушки з маслом

Пиріжки з сиром

Вареники зі сметаною


5. Що ховав чорт у кармані?

Хвіст

Місяць

Карти


6. Куди ховала Солоха своїх залицяльників?

Під ліжко

В мішок

У шафу


7. Що трапилося у повісті «Сорочинская ярмарка» після того, як кум закінчив розповідь про червону свитку?

Кума втратила свідомість від страху;

Над цією історією всі посміялися;

У вікні з’явилася страшна свиняча пика


8. В чому звинувачують Солопія Черевика, одного з героїв «Сорочинской ярмарки»?

У крадіжці коня в самого себе;

У крадіжці глиняних горщиків;

У крадіжці молочних поросят


9. На сюжет якої повісті М. В. Гоголя написана картина І.М. Крамського «Русалка»?

«Ночь перед рождеством»;

«Сорочинская ярмарка»;

«Майская ночь, или Утопленница»


10. Де народився М. В. Гоголь?

Київ Житомир Великі Сорочинці


11. Назвіть улюблене захоплення Миколи Гоголя.

Шахи

Малювання

Шиття та рукоділля


Відповіли? Молодці! Якщо ні, то нічого страшного, з’явилася нагода ще раз перегорнути сторінки книги «Вечера на хуторе близ Диканьки».

Микола Васильович Гоголь – талановитий, загадковий. Українці називають його Микола Васильович, росіяни – Николай Васильевич, італійці – синьйор Ніколло. А для всього світу він просто Гоголь – великий чарівник слова, ясновидець, наділений даром проникати в найсокровенніші таємниці людської душі, письменник, що залишив після себе незабутні твори, які стали шедеврами світової літератури.


Відповіді на запитання:

1 — червона свитка

2 — папороть

3 — Солоха

4 — вареники зі сметаною

5 — місяць

6 — в мішок

7 — у вікні з’явилася страшна свиняча пика

8 — у крадіжці коня в самого себе

9 — «Майская ночь, или Утопленница»

10 — Великі Сорочинці

11 — шиття тарукоділля

28 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page