top of page
Поиск

Містичні гоголівські персонажі

В цьому році виповнюється 190 років одному з найвідоміших творів Миколи Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Всі повісті, які увійшли до «Вечорі на хуторі біля Диканьки» побудовані на основі українських народних звичаїв та традицій, бо письменник неймовірно любив Україну.

Микола Гоголь захоплювався збиранням українських народних пісень, прислів’їв та приказок. Свою любов він передавав через типажі, образи, характери своїх персонажів у своїх творах, які зберігають свою популярність і сьогодні.

Пропонуємо перевірити, чи добре ви знаєте творчість Миколи Гоголя. Запрошуємо на виставку-вікторини гоголівських портретів.

1- Містичний персонаж – шкідливий, мстивий, хитрий. Щосили намагається перед настанням Різдва нашкодити: викликає завірюху, яка замітає всі шляхи, краде місяць з неба.


2 - Жінка весела, жвава, гарна господиня. Здатна притягувати і зваблювати багатьох чоловіків, чим викликає заздрість хутірських кумушок. На її чари трапляється навіть сам чорт. Але мріє вийти заміж за багатого козака Чуба, і стати господинею в його будинку.


3 - Кілька років живе в Диканьці, ніхто не знає, звідки він з'явився. Раніше був звичайним козаком, тепер вважається знахарем, лікує хуторян від усіх хвороб. На думку людей, пов'язаний з нечистою силою. Допоміг Вакулі знайти чорта.


4 - Місцевий священнослужитель, що не гребує мирських забав: полюбляє випити, галасливі товариства. Навідується до Солохи, коли дружини немає вдома.



5 - Красуня сімнадцяти років. Любить милуватися на себе в дзеркало і розмовляти сама з собою. Багато парубків упадають за нею, в їх числі і коваль Вакула, якого вона довго тримає в немилості.



6 - Сильний, мужній парубок, відмінний коваль. Знатний на всю округу художник, який малює церковні картини. Закоханий в дочку козака Чуба, легковажну та примхливу красуню.




7 - Донька сотника, за легендою, жила колись давно в покинутому будинку. Із-за мачухи-відьми, яку батько привів в дім, після смерті дружини, втопилася у річці та стала русалкою. Однак відьма продовжує мучити її і після смерті.




8 - Солідний козак, проте боїться дружини та чорта. Разом з красунею-дочкою від першої жінки та теперішньою дружиною приїжджає на ярмарок. На ярмарку був звинувачений у крадіжці власної кобили.


9 - Сварлива, зловредна жінка. Грізна дружина для свого чоловіка та зла мачуха для своєї пасербиці. Залюбки приймає залицяння поповича Афанасія Івановича. Категорично проти весілля доньки чоловіка Параски та парубка Грицька.


10 - Міфічна істота з довгими залізними пальцями і величезними, до самої землі, повіками. Щоб кого-небудь побачити, кличе на допомогу нечисту силу, яка йому допомагає підняти його страшні повіки.




Відповіді на виставку-вікторину:

1. Чорт - «Ночь перед рождеством»

2. Солоха - «Ночь перед рождеством»

3. Пузатий Пацюк - «Ночь перед рождеством»

4. Дяк Осип Никифорович - «Ночь перед рождеством»

5. Оксана -«Ночь перед рождеством»

6. Вакула - «Ночь перед рождеством»

7. Панночка-утоплениця - «Майская ночь, или Утопленница»

8. Солопій Черевик - «Сорочинская ярмарка»

9. Мачуха Хавронья Никифорівна - «Сорочинский ярмарок»

10. Вій - Повесть «Вий»

596 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page