top of page
Поиск

Медіаграмотність - вимога часу


З 24 по 30 жовтня в Україні триває Тиждень «Лікуємо дезінфодемію в бібліотеці!: Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності - 2020».

У наш час вміти орієнтуватися у потоці інформації дуже важливо. Бо в нас інформаційне суспільство, яке спілкується та обмінюється великим об’ємом інформації в режимі реального часу. Такі поняття, як «Інформаційна війна», «Пропаганда», «Фейк» в останні роки стали невід’ємною частиною повсякденного життя. Багато хто вважає, що його не можливо обдурити, чи маніпулювати за допомоги інформації, в нього на все є своя думка. Чи так це насправді? Чи можете ви відрізнити «фейк» від достовірної інформації? Чи можете ви критично мислити? Перевіряти та аналізувати інформацію? Коротше кажучи, чи є ви медіаграмотною людиною?

Перевірте себе, пройдіть невеличкий тест http://idecide.com.ua/testmedialiteracy .

Задоволені результатом?

Бути медіаграмотним просто необхідно, бо інформація – це зброя ХХІ столяття, і щоб стати медіаграмотним не достатньо пройти онлайн курси та отримати сертифікат і на цьому зупинитися. Медіаграмотність - це корисні практичні навички, які стануть частиною вашого життя.

Для придбання таких навичок рекомендуємо скористатися наступними ресурсами.

В багатьох бібліотеках є ось таке відання «Довіряй, але первіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві» від клубу ілюстраторів Pictoric. Тут ви знайдете критичний аналіз медіа-повідомлень, соціальних мереж та суспільства, висловлювання журналістів, які розкривають теми цензури, пропаганди, фейкових новин, інформаційної війни та свободи слова. Багато ілюстрацій з медіаграмотності.



Для аудиторії 18+ пропонуємо гру «Медіаграмотна місія» від IREX. Проект дає можливість дорослим перевірити свої знання та навички з медіаграмотності та критичного мислення, а також покращити їх в ігровій формі. http://irex.mocotms.com/ml_game/story_html5.html

Але не тільки дорослі повинні критично мислити. В сучасному світи інформації дитина також повинна вміти її критично оцінювати і знати, яким джерелам можна довіряти, що таке фейкові новини та як захиститися від маніпуляцій. Для юних друзів у нагоді стане навчальна гра «Медіазнайко» https://www.aup.com.ua/Game/index.html , адаптована Академією української преси. Гра розрахована на дітей шкільного віку та дає можливість в цікавій ігровій формі дізнатися якомога більше про інформаційне (медійне) поле та стати медіазнайком.

Більше ігор та практичних вправ для розвитку медіаграмоності можете знайти у посібнику “Медіаграмотність у початковій школі” https://www.aup.com.ua/uploads/Pochatkova_school_2018.pdf , рекомендованому Міністерством освіти і науки України.

Для педагогів пропонуємо декілька навчальних програм з медіаграмотності, які були розроблений Академією української преси та може бути використаний в роботі педагогів загальноосвітніх шкіл, вищих навчальних закладів, а також курсів підвищення кваліфікації, які можна переглянути тут: https://www.aup.com.ua/mediaosv/navchalni-programy/

Вивчайте і розрізняйте, і нейхай жоден фейк не введе вас в оману.

671 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page