top of page
Поиск

«Материнське серце» Світлани Талан


Цьогоріч 14 травня Україна вперше відзначала День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам'ятну дату запровадила Верховна Рада України 02.02.2021р. Постановою № 1178-IX з метою віддати шану усім людям, які, проживаючи на території України, ризикуючи своїм життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту.

Про один з таких випадків героїзму ми, бібліотекарі і читачі, дізналися з літературного нарису Світлани Талан «Материнське серце», що в збірці оповідань «З любов’ю до життя». – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 240 с.

Це – історія спасіння десятирічного хлопчика, сім’ю якого і ще багато незнайомих йому людей було розстріляно лише тому, що вони народилися євреями.

Місяць поневірявся хлопчик, «ходив від села до села, намагаючись не потрапляти на очі німцям. Хтось годував, а хто й просив іти собі далі, побоюючись розправи фашистів. Повсюди на стовпах окупованої території України нацисти розвісили застороги: «Якщо хто-небудь пустить жида переночувати або надасть йому житло, то буде негайно розстріляний разом із родиною». І ось Семенку пощастило зустрітися з подружжям Виноградових:

– Дитинко. Залишайся з нами, – лагідно сказала жінка. – У нас нема своїх дітей, тож будеш нам за сина.

У Семена грудка застрягла в горлі. Він із вдячністю подивився їй в очі, де світилися материнська ласка й доброта.

– Але ж я… Я – єврей, – стиха промовив він. – Я – Клейнерман Семен, або точніше, Ієруль Ліберович. Вам небезпечно мене залишати, я це розумію, тож піду собі далі.

– Нічого, синку, якось владнаємо, – сказав названий батько.

– Усе в руках Всевишнього, – додала жінка. – А тобі дамо тепер нове ім’я. Будеш Виноградов Іван. Добре?».

Не будемо переказувати цю зворушливу історію, вона дійсно підкорила серце, лише насамкінець додамо слова авторки: «…Життя простої сільської українки Євгенії Виноградової (01.01.1912 р.н.) є взірцем благородства та героїзму для прийдешніх поколінь, критерієм моральної поведінки в надзвичайних умовах. Це доказ того, що в будь-якій життєвій ситуації можна і потрібно залишатися людиною, протистояти злу, бо доброта і любов рятують світ. Євгенія не думала про це, коли дала прихисток змученому хлопчикові, який випадково зупинився біля неї й подивився в очі. Недаремно ж говорять, що випадкових зустрічей не буває. Тож і зустріч Євгенії з Іванком була заздалегідь визначена на небесах, щоб хлопчина знайшов собі маму, а жінка стала люблячою ненькою…».

Це оповідання була написано письменницею в 2018 році.Починаючи з 2021, ми щороку 14 травня згадуватимемо Праведників народів світу, які, можливо, досі залишалися невизнаними й невідомими.


53 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page