top of page
Поиск

Луганщина літературна: сьогодення і майбутнє

​Знакова подія відбулася в міській публічній бібліотеці 8 листопада, напередодні Дня української писемності та мови. Вітали ціле сузір’я талановитих людей Луганщини. Серед них: голова Луганської обласної організації Національної спілки письменників України Олексій Неживий; відповідальний секретар спілки, Золотий письменник України Світлана Талан; член двох Національних спілок України – письменників і журналістів – Тетяна Дейнегіна, а ще члени Національної спілки письменників України: «біла ластівка Донбасу» Ганна Гайворонська; письменниця кохання і війни Лідія Сорока, відома своєю активною волонтерською діяльністю та гордість нашого міста, художник, майстер екслібрису Борис Романов, який представив свою «Виставку екслібрисів» та познайомив присутніх з унікальним альбомом «Наш Шевченко», тираж якого налічує всього 100 екземплярів.

Відкрив святкову програму і з привітальним словом виступив Олексій Іванович Неживий. Поети читали вірші, ділилася з присутніми своїми думками про сьогоднішній день нашої країни та її майбутнє. Жодне інтернет-видання не замінить друкованого слова, тим паче, коли воно наповнене глибоким духовним змістом, і його читає сам Автор. Байдужим не залишився ніхто: присутні висловлювалися, відкрито спілкувалися, дискутували, обговорювали питання, а іноді і разом шукали на них відповіді https://www.facebook.com/pg/Libsed/photos/?tab=album&album_id=2081248438593140 .

Твори луганських письменників та поетів були представлені на книжкових виставках «Яке прекрасне рідне слово», «Мова – моя душа, а душу я не продаю».

В другій частині святкового заходу відбулась презентація нових книг Світлани Талан. Протягом цього, 2018 року, послужний список письменниці доповнився новими почесними званнями і перемогами: за роман «Ракурс» письменниця отримала звання Лауреата Літературно-мистецької премії ім. Пантелеймона Куліша і Відзнаку Всеукраїнського літературного конкурсу прозових україномовних видань «Dnipro-book-fest». Твір «Він стояв за самостійну Україну» приніс авторці друге місце в Міжнародному конкурсі «Невідома українська література» (Канада, Монреаль). А ще в липні 2018 пані Світлані присвоєно звання «Почесний Громадянин Березівської об’єднаної територіальної громади», це Глухівський район Сумської області, де народилася майбутня письменниця!

Особливу сторінку творчості Світлани Талан займають твори для дітей. Її казки періодично друкує журнал «Вечірня казка». В цьому році світ побачив збірник для дошкільнят «Вишиванка для сонечка», в яку увійшла казка письменниці «Сила дружби». Не можна не згадати про започатковану пані Світланою Всеукраїнську доброчинну акцію «Діти Луганська – діти України», до якої долучилися небайдужі українці з усіх куточків нашої країни та була зібрана велика кількість книжок, настінних ігор, шкільного приладдя для дітей недільної школи при Свято-Троїцькому соборі Українського патріархату у тимчасово-окупованому Луганську.

В нових романах «Мы всегда были вместе» і «Матусин оберіг» письменниця порушує проблему насильства над людиною, здійсненого у різних формах (війна; сімейне, соціальне рабство тощо), а також проблему страху, спричиненою цими явищами. Найяскравіші сторінки романів цитували ведучі Надія Гарькавець і Зоя Мироненко, а також студенти ВПУ № 92 Оксана Вірченко та Давид Федоренко.

По закінченню презентації відвідувачі спілкувались з автором, отримували автограф, робили фото на згадку https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2081441118573872&type=1&l=6ea67ee0d9 .

Дякуємо О.Неживому, С.Талан, Т.Дейнегіній, Б.Романову за подаровані бібліотеці книги!


100 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page