top of page
Поиск

«КВІТКА. ГОЛОС У ЄДИНОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ»

Обновлено: 26 апр. 2021 г.


Українська нація багата на таланти, яскраві, щирі і прекрасні, як і самі українські пісні. Інколи талант залишається неоцінений і це дуже прикро. Але справжній талант завжди проривається до сонця весняними квіточками, незважаючи на будь-які перешкоди, і приходить у піснях, щоб доторкнутися до наших душ і зачарувати неперевершеним голосом, виконанням і покликати за собою у мрію.

Чергове засідання жіночого клубу «ДА-МЫ» пройшло як вечір-спогад «Незабутня Квітка», присвячене американській співачці українського походження Квітославі-Орисі Цісик.

Людина живе до тих пір, поки її пам’ятають. Квітку Цісик, як співачку ніколи не бачили в Україні, алелірична, закохана в Україну, велична американська українка назавжди полонила душу українців задушевним виконанням українських пісень. Слухаючи Квітку не можна бути байдужим. Це не Квітка співає – це співає українська душа. А Квітчина душа мріяла співати мовою діда, мовою душі української. Вона мала майже унікальне колоратурне сопрано і вміла співати так званим «білим голосом». Це манера жіночого фольклорного співу, який розповсюджений в карпатських селах. Неперевершений голос. Це наче життєва місія її, поклик до збереження генетичного коду української нації. Подарунок на віки. Надзвичайна енергетика тих пісень заставить ще не одне серце здригнутися. Перлина, яка просто зачаровує. Це коштовний дарунок Україні!

Після смерті Квітки американці порахували, що її вокал звучав в різних ефірах 22 мільярди раз, це в декілька раз більше, чим населення планети.

Найбільша нагорода для неї за її любов до України в тому, що про неї нарешті почали на повні груди говорити в Україні.

Навесні 2009року Міністерство культури і туризму України презентувало в рамках Третього Фестивалю української культури Міжнародний мистецький фестиваль-конкурс української пісні пам’яті Квітки Цісик «Квітка». 2018року до 65-річчя Квітки Цісик – Оксаною Мухою, володаркою Гран-прі 1-го Міжнародного Конкурсу українського романсу імені Квітки Цісик проведено тур містами Західної України. У 16 містах відбулося 20концертів. Частина коштів від продажу квитків перераховується в онкоцентри – для лікування раку молочної залози серед жінок України.

Квітка жива і життя її в цих піснях. Квітка-символ. Це не тільки людина, жінка, патріотка, українка. Це величний скарб, котрим можна нам пишатися.


20 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page