top of page
Поиск

Зверніть увагу на нього! Він усіх змусить про себе говорити!

2020-й рік вражає великим різноманіттям знакових дат та річниць від дня народження видатних митців: Алессандро Скарлатті, Фридерик Шопен, Роберт Шуман, – і це ще далеко не всі корифеї музичного мистецтва, які поповнили ювілейний календар.

Найвизначнішою подією для мистецького світу у цьому році став бетховенський ювілей. 2020-й рік є роком Людвіга ван Бетховена – видатного німецького композитора і піаніста, 250-у річницю з дня народження якого відзначає світова музична спільнота.

Одне це ім’я змушує відчути прилив сил та емоційне піднесення, не говорячи про саму музику геніального композитора, народженого на зламі століть. Його музика стоїть вище від усього, що було створено сучасниками композитора, хвилює і радує серця мільйонів людей. Він наш сучасник тому, що йому були близькі вічні людські цінності: мужність і стійкість, доброта і шляхетність, радість життя, вірність, чесність і кохання.

Сьогодні музика Бетховена стала гімном Європейського Союзу і звучить у всьому світі при надзвичайно важливих подіях.

Ми також не змогли пропустити цю дату. Тож з нагоди ювілею великого Майстра підготували для слухачів жіночого клубу «ДА-МЫ!» літературно-музичну композицію «Мелодії великої душі». Щоб насолодитися музикою і розгадати таємницю творчості цього геніального композитора, слухачі занурилися у світ бетховенських образів. Дізналися, що Бетховен непохитний у відстоюванні своїх переконань, як музичних, так і політичних, ні перед ким не згинаючи спини, з високо піднятою головою, пройшов свій життєвий шлях. У нього унікальний, просто фантастичний за обсягом репертуар. Втративши зовсім слух, продовжував створювати шедеври, що не мають рівних.

Наприклад, Сьома симфонія...Вона настільки геніальна для людства, що в цифровому запису полетіла разом з світлиною людини і малюнком Сонячної системи в космос на американському зонді, який через декілька років залишить Сонячну систему і, як вірогідно, може бути одержаний іншою космічною цивілізацією. Але, перш за все, вона просто прекрасна. В Парижі і у Відні для цієї єдиної симфонії побудували концертні зали збільшених розмірів.

Злети і падіння, кохання і розчарування також залишили слід у його творчості. Бетховен і кохані жінки. Ця тема назавжди залишиться таїною. Він написав 80 пісень у супроводі фортепіано, серед яких є цикл «До далекої коханої» на вірші Ейтеліса. Мрія зустріти єдину кохану так і залишилася мрією. Ім’я жінки, якій він адресував свого листа, залишається невідомим і по цей час. Це найбільша таємниця, яку геній забрав з собою в могилу.

Над всіма творами височіє Дев’ята симфонія, яка завершує творчий шлях Бетховена. Він тримав музику в своєму серці, а серце і душа – це єдиний ланцюг всього великого.

Загалом Бетховен залишив людству 240 творів, серед яких 9 симфоній, 5 фортепіанних концертів, 18 струнних квартетів, 1 оперу «Фіделіо».

Вже при житті він став знаменитим, після смерті – величним генієм всіх часів і народів, і сьогодні залишається феноменом в світі музики.

31 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Commentaires


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page