top of page
Поиск

З Україною серцем та творчістю


1 квітня виповнюється 215 років від дня народження Миколи Васильовича Гоголя (1809-1852), прозаїка, драматурга, критика та публіциста. «Візитними картками» творчості Миколи Гоголя вважають містику і тонкий гумор.


Одним із найвідоміших творів Миколи Гоголя є «Вечори на хуторі біля Диканьки», який увійшов до першої книги з однойменною назвою. Твори з цієї збірки увійшли до золотого фонду світової прози. Збірка складається з двох томів, які вийшли у 1831 та 1832 роках. Розповіді «Вечорів» Гоголь писав у 1829 - 1832 роках. Розповіді в збірці, нібито, зібрав і видав «пасічник Рудий Панько»

Перша книга

  • Сорочинський ярмарок

  • Вечір проти Івана Купала

  • Майська ніч, або Потопельниця

  • Запропаща грамота

Друга книга

  • Ніч перед Різдвом

  • Страшна помста

  • Іван Федорович Шпонька та його тітонька

  • Зачароване місце

 

Всі повісті, які увійшли до збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки» побудовані на основі українських народних звичаїв та традицій, бо письменник неймовірно любив Україну.

Микола Гоголь захоплювався збиранням українських народних пісень, прислів’їв та приказок. Як справжній  дослідник, він ознайомлює читача з мовою, якою говорять біля Диканьки, навіть подає словничок найбільш уживаних слів. Описує природу, розповідає про людей, їхні звичаї, вірування. І все це пронизано такою великою любов’ю, таким захопленням, таким замилуванням, що неможливо лишитися байдужим.


Пропонуємо перевірити, чи добре ви знаєте творчість Миколи Гоголя. Вгадайте літературного героя за гоголівським портретом із твору:

1 - Міфічна істота з довгими залізними пальцями і величезними, до самої землі, повіками. Щоб кого-небудь побачити, кличе на допомогу нечисту силу, яка йому допомагає підняти його страшні повіки.

2 - Кілька років живе в Диканьці, ніхто не знає, звідки він з'явився. Раніше був звичайним козаком, тепер вважається знахарем, лікує хуторян від усіх хвороб. На думку людей, пов'язаний з нечистою силою.

3 - Місцевий священнослужитель, що не гребує мирських забав: полюбляє випити, галасливі товариства. Навідується до Солохи, коли дружини немає вдома.

4 - Донька сотника, за легендою, жила колись давно в покинутому будинку. Із-за мачухи-відьми, яку батько привів в дім, після смерті дружини, втопилася у річці та стала русалкою. Однак відьма продовжує мучити її і після смерті.

5 - Жінка весела, жвава, гарна господиня. Здатна притягувати і зваблювати багатьох чоловіків, чим викликає заздрість хутірських кумушок. На її чари трапляється навіть сам чорт.

6 - Красуня сімнадцяти років. Любить милуватися на себе в дзеркало і розмовляти сама з собою. Багато парубків упадають за нею, в їх числі і коваль Вакула, якого вона довго тримає в немилості.

7 - Солідний козак, проте боїться дружини та чорта. Разом з красунею-дочкою від першої жінки та теперішньою дружиною приїжджає на ярмарок. На ярмарку був звинувачений у крадіжці власної кобили.

8 - Сильний, мужній парубок, відмінний коваль. Знатний на всю округу художник, який малює церковні картини. Закоханий в дочку козака Чуба, легковажну та примхливу красуню.

9 - Сварлива, зловредна жінка. Грізна дружина для свого чоловіка та зла мачуха для своєї пасербиці. Залюбки приймає залицяння поповича Афанасія Івановича. Категорично проти весілля доньки чоловіка Параски та парубка Грицька.

10 - Містичний персонаж – шкідливий, мстивий, хитрий. Щосили намагається перед настанням Різдва нашкодити: викликає завірюху, яка замітає всі шляхи, краде місяць з неба.

 

Відповіді на виставку-вікторину:

1. Вій - Повесть «Вий»

2. Пузатий Пацюк - «Ночь перед рождеством»

3. Дяк Осип Никифорович - «Ночь перед рождеством»

4. Панночка-утоплениця - «Майская ночь, или Утопленница»

5. Солоха - «Ночь перед рождеством»

6. Оксана -«Ночь перед рождеством»

6. Вакула - «Ночь перед рождеством»

7. Солопій Черевик - «Сорочинская ярмарка»

9. Мачуха Хавронья Никифорівна - «Сорочинский ярмарок»

10. Чорт - «Ночь перед рождеством»

40 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page