top of page
Поиск

До бібліотеки, із повним мішком, йшов Миколай біленьким сніжком

Грудень – особливий чудовий місяць. З перших його днів у повітрі починають витати передчуття зимових свят, які дарують таємниці і чарівні несподіванки.


Усі діти з великим нетерпінням чекають 19 грудня – День Святого Миколая. Вранці, засунувши рученята під подушку або в чобіток, дітлахи знаходять подарунки та солодкі смаколики. Це Миколай, поки хлопчики та дівчатка сплять, тихенько приходить і залишає гостинці слухняним і добрим діткам.

А чи знаєте ви, що Святий Миколай – це реальна історична особа? Миколай жив у місті Патарі в Малій Азії. Народився у 280 році в родині багатих та благочестивих батьків. Хлопець ріс у добрі та любові. Він як міг допомагав бідним родинам, дітям-сиротам. Щоб не принижувати людей милостинею, по ночах розносив їжу, одяг, ласощі і клав на порозі убогих осель. З часом всі довідалися про доброчинця, і вже відкрито йшли до нього зі своїми бідами та проблемами. Ще за життя люди вважали отця Миколая Святим. Він мав дар зцілювати калік, недужих, неодноразово рятував приречених на страту. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного. Його життя – то приклад любові і служіння людям.

Вважається, що 19 грудня Святий Миколай спускається з небес і крокує по землі.

Мабуть, саме він і завітав у цю чарівну ніч до нашої бібліотеки та залишив велику торбинку з подарунками.

Давайте подивимось, що приніс Чудотворець нашим маленьким читачам.

Та це ж книжки з барвистими обкладинками та яскравими картинками!

«З неба падають сніжинки» – таку назву має збірка віршів, оповідань про зиму, зимові розваги, новорічні та різдвяні свята. Збірка має 6 невеличких частин: «З неба падають сніжинки» – перша частина з творами про зиму, її природні явища та розваги. «Загадки бабусі Метелиці» – друга частина з загадками про саму білу та холодну пору року. «Ти до нас завітай, наш святий Миколай!» – третя частина з творами про святого Миколая та його гостинці. «Здрастуй, свято новорічне!» – ця частина розповість про новорічну ялинку, Діда Мороза та численні подарунки. «Коляд, коляд, колядниця» – познайомить читачів з колядками та творами про Різдво Христове. Остання частина «Щедрий вечір, добрий вечір!» – з щедрівками та творами про святкування Старого нового року.

Прочитавши віршик «Зимові слова» з цієї ж книжки, вам захочеться пограти в гру з такою ж назвою. Запропонуйте своїм рідним або друзям назвати «зимові» слова. Хто назве більше таких слів має отримати невеличкий подаруночок.

А ось із загадкової торбини Миколая виглядає сама Баба Морозиха. Як ви думаєте зі сторінок якої книжки втекла ця снігова особа? Правильно! Ця книга називається «Дивовижні пригоди в лісовій школі: Загадковий Яшка. Сонячний зайчик і Сонячний вовк». Написав цю дивовижну книжечку Всеволод Нестайко. Легка, життєрадісна, сповнена доброго гумору, книга розповідає про веселі пригоди зайчика, їжачка та їхніх однокласників, учнів лісової школи. Ось вже і 31 грудня. Незабаром Новий рік постукає у двері. Снігу у лісі намело величезні кучугури. І саме у тому лісі, напередодні свята, і з’явилися Дід Мороз та Снігуронька, Баба Морозиха, Дюдя, пан Крижан. Невже Новий рік так і не прийде до лісових звірів? Відповідь на це запитання ви отримаєте прочитавши цю книгу.

Дивовижні пригоди в лісовій школі продовжуються. Ось ще одна книжка Всеволода Нестайка потрапила до торбини. Вона має назву «Дивовижні пригоди в лісовій школі: Таємний агент Порча і козак Морозенко. Таємниці лісею «Кондор». Цього разу читачі потраплять в сніговий палац Дружби Морозів. Ось як Всеволод Нестайко описує це загадкове місто: «Сніговий Палац Дружби Морозів геть відрізнявся від крижаного палацу Снігової Королеви. У крижаному палаці було порожньо й безлюдно, а в сніговому – гамірно й весело. По залах розгулювали Діди Морози, Санта Клауси, Святі Миколаї, різдвяні гноми, весело перемовлялися, жартували і сміялися…Виявляється, крім своєї національної мови, кожен володів ще й спільною міжнародною мовою – добросердною».

Бажаєте опинитися в цьому незвичайному місці? Обов’язково прочитайте цю цікаву книгу з яскравими ілюстраціями.

В торбині у Святого Миколая лежать якісь загадкові дипломи. Давайте подивимось хто отримає ці кольорові посвідчення з …мишознавства та котологіїї.



Ці незвичайні документи отримають ті хлопчики та дівчатка, які прочитають книжку Ю.Чеповецького «Веселі пригоди Мицика і Кицика». Кумедні історії про пригоди мишенятка Мицика та його вірного товариша – кота Кицика – навчать читача дивитися на все з оптимізмом та знаходити вихід з будь-яких несподіваних ситуацій. Особливістю книжки є опубліковані після кожного оповідання вірші, завдання на кмітливість, схеми саморобок, рецепти, фокуси та інші цікавинки.

«Пригоди малого Ніколя» – ця книжечка розповість про Ніколя та його друзів. Ще у 1950х роках художник Жан-Жак Сампе намалював кумедні малюнки про школярів. А його друг, письменник Рене Госсінні, вирішив написати до них тексти. Так з’явилися книжки про пригоди бешкетника Ніколя.

Веселі історії про доброго веселого хлопчика, про його приятелів і школу надзвичайно сподобалися дітям багатьох країн світу. Настав час познайомитися з цим відомим хлопчиком і нашим читачам. У 2009 році в прокат вийшов художній фільм «Малий Ніколя», в 2014 – «Канікули малого Ніколя» і мультсеріал «Привіт, я Ніколя».

А ось із торбини нашого шановного гостя виглядає біленький кролик з годинником у маленьких лапках.

Та це ж дуже цікавий, майже загадковий персонаж. Завдяки йому одна кмітлива і дуже симпатична дівчинка потрапила в казкову країну. Ви вже здогадалися як звуть цю допитливу дівчинку? Звісно, це Аліса. У цьому році Алісі з відомої книги Льюіса Керрола «Пригоди Аліси в країні чудес» виконується 155років. Вперше ця книга була видана 26 листопада 1865 року у британському видавництві “Макміліан”.

Отже, ласкаво просимо в кролячу нору разом з Алісою та відомою книгою про неї.

Наш білий кролик зник у своїй норі. Але ми не будемо сумувати з цього приводу. Але ж в нашій чарівній торбинці залишилися ще подарунки. Це яскраві дитячі журнали: «В гостях у казки», «Джміль», «Зоодруг», «Пізнайко», «Розумашки».

Ми запрошуємо вас, любі діти та шановні батьки, у відділ абонементу, де на вас чекає зустріч з новими книжками з чарівної торбини Чудотворця.

Міська публічна бібліотека вітає усіх, хто вірить в диво, з Днем Святого Миколая! Нехай у цей святковий день відбудуться казкові події! Добра вам, здоров’я, щастя і любові, теплих сімейних посиденьок і довгоочікуваних солодощів під подушкою!



72 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comentários


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page