top of page
Поиск

23 квітня - Міжнародний день книги та авторського права



Міжнародний день книги та авторського права – це свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів та всіх тих, хто належить до процесу книговидання. В 1995 році Генеральна конференція ЮНЕСКО , в Парижі обрала цю дату, 23 квітня, з огляду на її символічність для світової літератури. У цей день, але в різні роки, народилося багато відомих літераторів - Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Григорій Тютюнник. Також цього дня, 23 квітня, в різні роки, померли всесвітньо відомі письменники Міґель де Сервантес, Вільям Шекспір, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року.

В резолюції 28-й сесії ЮНЕСКО зазначається що «…книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом їхнього збереження. Це найчудовіший винахід для обміну ідеями за межами людського простору та часу, а також найпотужніша сила викорінення бідності та мирного будівництва…». Із цим неможливо не погодитись. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє. Книга – унікальне, феноменальне творіння людства. Ми не можемо уявити своє життя без книги. Це неодмінна частина розвитку людини. Книги – наші постійні супутники.

У сучасному світі паперовій книзі складає сильну конкуренцію електронна книга. Але незважаючи на поширення книг в електронному форматі, чимало читачів віддають перевагу паперовим виданням. Паперова книга, окрім того, що вміщує у себе інформацію, як будь-який гаджет, несе ще й естетичну насолоду. Можна відчути які на дотик сторінки книги, її обкладинка. Ці відчуття ніколи не передасть електронна книга.

Але, якщо ви надаєте перевагу електронним виданням, які «безкоштовно» скачали з Інтернету – пам’ятайте про авторське право, яке в України захищено Законом «Про авторське право і суміжні права». Тому купуйте книги у видавництвах та офіційних магазинах. Адже сплативши за книгу можна бути впевненим в тім, що жодні авторські права не порушено.

Міжнародний день книги та авторського права покликаний наголосити на фундаментальній важливості книги та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши видавця або замінить перегляд телевізора чи гортання інтернет-сторінок на читання.

22 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page