top of page
Поиск

Гордість української нації Леся Українка


25 лютого виповнюється 150 років від дня народження відомої української письменниці Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач)– аристократки, дочки дійсного статського радника, нащадку старовинного шляхетського роду і козацького гетьманського старшини.Століття досліджень життя й творчості Лесі Українки породили ще більше таємниць навколо видатної жінки.Її називають палкою виразницею українського духу.Вона – найславніша українська поетеса, послідовний та енергійний борець за свободу українського народу, за його консолідацію в політичну націю. Вся сукупність її творів – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься «Україною».

Леся Українка творила в найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Також цікавилася фольклором (220 народних мелодій записано з її голосу), брала активну участь в українському національному русі. Леся була дуже обдарованою, знала багато іноземних мов, гарно грала на фортепіано. А ще мала неабиякі малярські здібності. І, можливо, якби не тяжке захворювання, ми б тепер милувалися її картинами.

Іменем Лесі Українки названі бульвар, площа, театр, центральна публічна бібліотека для дорослих в Києві. Ім’я Лесі Українки носять вулиця, парк, університет і музей археології у Луцьку, а також велика кількість площ, вулиць, театрів, вишів, установ та підприємств в Україні. Її життя і творчість вивчає Науково-дослідний інститут Лесі Українки.

За кращі твори для дітей у галузі літератури, живопису і театрального мистецтва з 1972 року присуджується премія Імені Лесі Українки.

В честь української письменниці названий астероїд «Леся 2616».Це астероїд головного поясу, відкритий 28 серпня 1970 року.

Публічна бібліотека підготувала інформаційно-бібліографічну довідку про долю і творчість Лесі Українк



Леся Українка
.docx
Download DOCX • 5.04MB

23 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
  • Facebook Социальной Иконка
  • Twitter Социальные Иконка
  • YouTube Социальные Иконка
bottom of page